BURN-OUT & PREVENTIE
Burn-out: Voorkomen is beter dan genezen!
Een burn-out is een aandoening met psychische oorzaken en fysieke en psychische gevolgen. Professionele hulp is praktisch altijd noodzakelijk. Het gaat immers bij een burn-out om een andere manier van leven. Burn-out is niet voor niets vaak het signaal dat je een andere levensfase ingaat. Een grondige heroriëntatie op je drijfveren en ambities is dan belangrijk.
Symptomen:
1. Snel geprikkeld zijn
2. Slaapproblemen
3. Fysieke klachten
4. Overmatig piekeren
5. Gebrek aan energie
6. Geen zin in sociaal contact
7. Problemen met concentreren
Belangrijk is om snel je energiebalans weer te vinden tussen lichaam, mind en spirit.
Als centraal element komt steeds bij Burn-out terug: ruimte maken voor jezelf en wat er in je leeft. Aandacht geven aan die zaken waardoor jij het gevoel krijgt dat je geleefd wordt. Door hier anders naar te gaan kijken, ze los te laten, krijg je een nieuwe focus. Of het nou om privé of zakelijke situaties gaat, tijd voor jezelf is essentieel.
- 1. Focus op lichamelijk herstel
2. Oorzaak in kaart brengen
3. Patronen doorbreken
4. De regie terugpakken
- Gognitieve therapie wordt heel vaak ingezet voor Burn-out en met name de G-schema: inzicht in Gedachten, Gevoelens en Gedrag. a) Datum b) Waar ben ik? c) Wat voel ik (Bijvoorbeeld boos, verdrietig, apathisch) c) Wat denk ik? d) Hoe reageer ik? e) Uitdagen en vervangen van niet-helpende gedachten.
- Gedachten die zorgen voor ongewenste gevoelens die niet-helpend zijn. Ze zijn vaak niet-realistisch en meestal minder realistisch dan je denkt. Je zou deze gedachten kritisch onder de loep kunnen nemen. Je stelt vragen zoals: Hoe weet ik zeker dat het zo is? Zijn er bewijzen tegen deze gedachten? Stel dat deze gedachte klopt..waarom is het zo erg als dit zo zou zijn? Zou ik dit kunnen verdragen? Welke mogelijkheden heb ik om met de situatie goed om te gaan?
- Hart-Coherentie is een effectieve methode voor burn-out preventie van HartMath/USA Institute.
- Mindfulness | Heartfulness
- Emotion Acceptatie Techniek (EFT),
- Beweging
- Structuur
- Accertiviteit ontwikkelen
Het ligt niet alleen aan onze perceptie van gebeurtenissen die stress veroorzaakt, zoals ook velen hebben tot voor kort geloofd, maar aan onze emotionele reactie op die waarnemingen. De oplossing voor het raadsel van stress ligt meestal in je hart, zoals de dichters en wijzen door de eeuwen heen al intuitief wisten en zoals onderzoekers en wetenschappers in de moderne tijd hebben gevestigd.
Als je je gestresst bent - of andere negatieve emoties ervaart - je hart verwerkt en stuurt deze informatie naar je hersenen in de vorm van wanordelijke hart - ritme patronen, waardoor veel van de systemen van uw lichaam niet synchroon lopen. Dit is wat HeartMath noemt een toestand van hart incoherentie. Uit onderzoek blijkt kunt u terug kunt komen op hartcoherentie door opzettelijk te voelen en zich te concentreren op de positieve emoties zoals waardering en dankbaarheid. HeartMath's alom geprezen Freeze - Frame® Techniek heeft veel mensen geholpen die kampen met vermoeidheid en burn-out om hartcoherentie te bereiken en letterlijk weer op hun voeten .
Oorzaken:
De situatie alleen is in ieder geval niet doorslaggevend. Of iemand een burn-out krijgt, hangt af van de persoon en van de situatie. Iedereen reageert anders op stress.
Risicofactoren voor het krijgen van een burn-out zijn de volgende persoonlijkheidskenmerken:
- Moeilijk om hulp kunnen vragen
- Gevoelens niet uiten
- Perfectionistisch zijn en controle willen houden
- Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen
- Overdreven loyaliteit
- Negatief zijn over eigen prestaties
- Zich (te) sterk betrokken voelen bij werk
- Grote verantwoordelijkheidsgevoel
- Dubbele functies
- Zeer gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan zichzelf
- Niet erkende gezondheidklachten
Ee andere risocofactor voor het krijgen van een burn-out is als omstandigheden zich opstapelen. Bijvoorbeeld: Je kind is thuis erg ziek en op je werk is er reorganisatie en hierdoor geen zekerheid dat je zal blijven werken. En dan gaat ook nog je auto stuk. Zo’n combinatie van spanningen kan iemand dan te veel worden.
Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?
Van Hoofd naar Hart! Voelen i.p.v. alleen denken..omarm je innerlijke kind ..relativeer de 'ouder' in jezelf.
- Wees meer gewaar van wat er is, zoals het is.
- Leren hoe je een rustig en ontspannend gevoel kan verankeren in je Hart en hoe je hartcoherent kan zijn.
- Leren hoe je gemakkelijk in je hart (minstens 5 minuten per dag) kan verblijven. Dit kan je veel energie en ontspanning geven. Je kunt hierdoor energetisch, emotioneel en mentaal heel snel opladen!
- Leren hoe te luisteren en contact te maken met je lichaam zoals het voelen van eventuele sensaties en gewaarwordingen.
- Leren hoe je emoties kan benoemen, aanvaarden en ze los kunt laten.
- Leren hoe de automatische pilot van gedachtes, emoties...van piekeren en gedrag te stoppen.
- Leren hoe je een positief gevoel kan instaleren in je hart, lichaam en mind zodat je energieker en positief kan voelen.
- Vind je energiebalans weer tussen energie geven en ontvangen en sta open voor een grondige herorientatie over je wie je ten diepste bent.
- Leren accepteren wat er is en sta open voor nieuwe mogelijkheden.
- Vind je eigen ritme door soms ook een pas op de plaats te maken.
- Maak goed gebruik van regelmaat en structuur.
- Leren met de flow gaan… leven vanuit het hart van het leven! Wie kent het niet: dat heerlijke gevoel van ergens helemaal in op te gaan en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie en heerlijk bezig zijn. Dat gevoel heet 'flow'. Na afloop van een activiteit waarin je vanuit je hart ervaart, voel je je helemaal voldaan. Wat zou het fijn zijn om dat gevoel regelmatig in je werk te ervaren. Helaas is dat zeldzaam: de meeste mensen leven vanuit hun hoofd. Wil je plezier in je werk hebben, streef dan naar een baan waarin je met passie vanuit je hart met regelmaat flow ervaart.
- Don't worry..be happy! Omarm je innerlijke kind..Doen wat je hart je ingeeft.
- Relativeer de 'ouder" in jezelf en Omarm je innerlijke kind.
- Versterk je geestelijke belastbaarheid.
- Leren te vertrouwen en los te laten.
- Wees positief over jezelf..en leren van jezelf te houden!
- Taak in het hier en nu. Eigenlijk kun je iedere taak of activiteit met aandacht verrichten, of het nu gaat om het uitwerken van saaie activiteiten als het doen van de afwas. Het vergt de nodige concentratie en oefening om saaie taken met volle aandscht te doen. Maar mensen die zich erin oefenen, voelen zich na verloop van tijd om alle fronten beter en efficiënter. Deze kunst luistert naar de naam mindfulness, een uit het zenboeddhisme afkomstige aandachtstraining.
- Stress is het tegenovergestelde van flow. Beschouw stress als een signaal dat je het roer moet omgooien en je hart moet volgen.
- Heart-Math's Freeze - Frame® Techniek helpt door hart-coherentie weer te bevorderen.
Hierbij alvast een heel erg simpele techniekje van 4 stapjes die je zou kunnen toepassen als je gespannen bent of dat je even tot jezelf wil komen of wil opladen:
Stap 1: Erken eerst voor jezelf wat je gevoel hebt op dat moment. Het kan een gevoel zijn die voor stress zorgt zoals: frustratie, ongeduld, boosheid, angst, oordelend, overladen zijn, etc. Alle emoties zijn goed zoals ze zijn. Laat je oordeel dus los over de emotie. Als je de emotie waarneemt en erkent voor wat het is ga naar stap 2
Stap 2: Neem een moment voor jezelf en adem iets langzamer dan gewoonlijk waarbij je doet alsof je in en uit ademt rechtstreeks via je hart of het midden van je borstkas.
Stap 3: Terwijl je stap 2 doet stel je voor dat met elke ademhaling een gevoel van innerlijke rust naar je toe trekt, die je hoofd, hart en hele lichaam doordringt met een gevoel van balans, rust en zachtheid voor jezelf.
Stap 4. Als de stressgevoelens zijn gekalmeerd, vraag dan met volle intentie aan jezelf om dit gevoel van innerlijke rust te verankeren en te laten voortduren ook als je straks weer bezig bent met werk, gezin, sociale interacties etc.
Deze oefening duurt niet lang. Je hoeft niet erg lang te doen 2 a 3 minuten is genoeg. Let wel op dat je het voelt en dat je de oefening niet met je hoofd doet want dan heeft minder zin. Je kan het met ogen open of ogen dicht doen. Met ogen dicht kan het beter werken omdat je dan meer in je gevoel kan gaan. Als je het een paar keer zo gedaan hebt kan je het juist met ogen open doen terwijl je op de bank zit of achter je computer. Even een paar keer adem halen rustig op het hart gebied en je zult merken dat de rust gemakkelijk naar je toe komt. Dat kan tussendoor op de dag heel effectief zijn.
Heb je hulp nodig? Aarzel niet te bellen! We helpen je graag!
Contact:
📞 Bel ons +31 (0) 20 625 89 85
E: [email protected]